Σελ. 1, παρ. 1η : Κατά τις εργασίες εκσκαφής για την κατασκευή πρόσθετων W.C. στον κήπο του Μουσείου Ηρακλείου αποκαλύφθηκαν λείψανα της βενετικής Μονής του Αγίου Φραγκίσκου του Χάνδακα, της οποίας το καθολικό καταστράφηκε για να ανεγερθεί στη θέση του το Μουσείο Ηρακλείου, παρά τις διαμαρτυρίες, ελάχιστων, ομολογουμένως, Ηρακλειωτών.
Σελ. 2, παρ. 6η : Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το εύρημα των σκελετών, οι οποίοι αν και βρέθηκαν με κατεύθυνση προς τα ανατολικά, δεν έχουν τις συνήθεις νεκρικές στάσεις· δύο από αυτούς βρέθηκαν πρηνείς, ο ένας με σταυρωμένα πόδια και ο άλλος με την κεφαλή πάνω στον τοίχο Τ3 και την αριστερή πλευρά ανασηκωμένη, καθώς είχε πέσει πάνω σε οικοδομικό υλικό που προερχόταν από τον συγκεκριμένο τοίχο, γεγονός που αποδεικνύει ότι η καταστροφή του τελευταίου θα πρέπει να τοποθετηθεί στη διάρκεια της πολιορκίας και όχι στα νεότερα χρόνια.
Σελ. 3, παρ. 2η : Η ανατολική τους κατεύθυνση και η συγκέντρωσή τους στο ανατολικό τμήμα του σημερινού κήπου, στην περιοχή, δηλαδή, του ανοικτού πυροβολείου του Αγίου Φραγκίσκου, ενισχύει την υπόθεση ότι πρόκειται για πρόχειρες ταφές μαχητών για τους παρακάτω λόγους: από τα ευρήματα και τις πηγές είναι γνωστό ότι στη συγκεκριμένη θέση υπήρχε κανόνι, οι τουρκικές γραμμές βρίσκονταν ακριβώς απέναντι, η τοποθέτηση των σκελετών του ενός πάνω στον άλλο και τέλος η συγκέντρωση στη συγκεκριμένη θέση σιδερένιων βολιών κανονιού.
Όλοι οι σκελετοί ανήκαν σε νεαρά άτομα.
Σελ. 5, παρ. 2η : Στο δυτικό τμήμα της ανασκαφής όπου αποκαλύφθηκαν υπόγειες δεξαμενές και κτηριακές κατασκευές με διάδρομο, βρέθηκαν χάλκινα βενετικά νομίσματα, μεγάλη ποσότητα κεραμικής, ένα χάλκινο δακτυλίδι, καρφιά, κομμάτια γυάλινων σκευών και μεγάλο σιδερένιο φύλλο, τμήμα ίσως πανοπλίας. Στο μέσος περίπου του διαδρόμου βρέθηκαν βενετικό βόλι και ίχνη φωτιάς και στη δυτική του είσοδο, σκελετός με την κεφαλή πάνω στην νότια πλευρά του κατεστραμμένου θυρώματός του.
Σελ. 5, παρ. 5η : Η ανασκαφή δεν παρουσιάζει μόνον αρχαιολογικό αλλά και ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς δίνει ανάγλυφα μια μικρή εικόνα από την 25χρονη πολιορκία της πόλης του Ηρακλείου, η οποία παρομοιάστηκε, αρκετά αργότερα από τον Υψηλάντη, με τον Τρωικό Πόλεμο.
Έκθεσης σωστικής ανασκαφικής έρευνας στο ενετικό μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου, της Αικ. Μυλοποταμιτάκη, 2/11/1983, σελ. 1-5, 13η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων