ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ, ΤΟ ΜΩΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟ ΤΟΥ ΧΑΝΤΑΚΑ
Το λιμÜνι του ΧÜντακα τþρα και λßγον καιρü Üρχισε να γεμßζει με Üμμο. Ενþ πριν Þτανε ικανü να δεχτεß κÜθε μεγÜλο καρÜβι τþρα με μεγÜλη δυσκολßα μποροýν να μπουν και να βγουν πλοßα χωρητικüτητας 300 βαρελιþν, και πολλÜ δεν μποροýν να μπουν αν δεν κÜμουν αβαρßα. Η πρüσχωση αυτÞ του λιμανιοý Ýγινε ýστερα απü την κατασκευÞ του τεßχους απü τη βορινÞ πλευρÜ, πÜνω στην πασÜλωση που Þταν απü το φροýριο ως την Πüρτα του Μþλου. Γιατß κÜτω απü την πασÜλωση αυτÞ, υπÞρχαν απü παλιÜ κÜτι θυρßδες (ξεχειλßστρες) με σανßδες, που Üνοιγαν και Ýκλειναν, κατÜ τον καιρü, üταν Þτανε ανÜγκη, προκαλþντας Ýτσι ο Üνεμος αντßσταση στην πλημμυρßδα και στην αμπþτιδα που γßνεται στο στüμιο του λιμανιοý.
Απü Üλλη μια αφορμÞ ακüμη γεμßζει το λιμÜνι με Üμμο αφοý κατασκευÜστηκαν οι ΤαρσανÜδες που βρßσκονται τüσο κοντÜ στο στüμιο του λιμανιοý. ΚÜθε ποσüτητα Üμμου, που κυλοýν οι ποταμοß Γιüφυρος, ΚατσαμπÜς και ο χεßμαρος που Ýρχεται απü την κοιλÜδα του ΜαρουλÜ, που ανÜμεσÜ τους βρßσκεται το λιμÜνι αυτü, üπως και κÜθε ποσüτητα Üμμου και ακαθαρσßα που με τις βροχÝς κατρακυλÜ προς τη θÜλασσα, την παßρνει το ρεýμα της θÜλασσας, την στριφογυρßζει απü το στüμιο και μπαßνει μÝσα στο λιμÜνι, μη μπορþντας να βρει τüπο να σωρευτεß στην ΣαμπιονÝρα. Σ' αυτü εμποδßζουν τα κτßρια των ταρσανÜδων, γιατß με τη δυνατÞ της ορμÞ η θÜλασσα χτυπÜ στους τοßχους των ταρσανÜδων και üπως χτυπÜ ο Üνεμος ξαναγυρßζουν οι λÜσπες αυτÝς στο στüμιο του λιμανιοý. Αν και δαπανþνται κÜθε χρüνο αρκετÜ χρÞματα, για να το αδειÜσουν, το αποτÝλεσμα εßναι μηδαμινü, με τον τρüπο που γßνεται η εργασßα αυτÞ, üπως αντιλÞφτηκα. Γι αυτü νομßζω πως θα 'πρεπε να παρθεß Üλλη απüφαση και να γßνει δοκιμÞ να καθαριστεß κομμÜτι - κομμÜτι με πασσÜλωση, με τον ßδιο τρüπο που συνηθßζεται να καθαρßζουν τα κανÜλια στην Ýνδοξη πüλη της Βενετßας, üπως εßναι η γνþμη και μερικþν Üλλων. ¼ταν θα μπορÝσει να γßνει, τα υλικÜ που θα βγÜζουν, Üμμο και λÜσπη, να τα βÜζουν μÝσα στην πüλη, σε μÝρος που να απÝχει απü το λιμÜνι, þστε τα νερÜ της βροχÞς και των οχετþν να μη τα ξανακουβαλοýν στη θÜλασσα, γιατß εýκολα θα ξαναγýριζαν στο λιμÜνι.
¼μως, επειδÞ πρÝπει να βεβαιωθεß κανεßς γι' αυτü, μποροýν να στεßλουν Ýμπειρους ανθρþπους για να κÜμουν αναγνþριση στο στüμιο και στο βÜθος του λιμανιοý και στα ρεýματα της θÜλασσας. Και üταν μ' αυτü τον τρüπο θα μπορÝσει να γßνει η εκβÜθυνση, θα Þτανε ευχÞς Ýργο να γßνει, γιατß Ýτσι θα Ýμενε κανεßς Þσυχος, üτι για κÜμποσα χρüνια δεν θα γßνεται η πρüσχωση αυτÞ, που υπÜρχει κßνδυνος να γßνει με τον καιρü, üπως η πεßρα απüδειξε, και (το λιμÜνι) θα Ýχει πÜντοτε το ßδιο βÜθος.
Γιατß, üταν καθαριστεß αυτü το λιμÜνι, θα Ýχει βÜθος ικανü να δεχτεß κÜθε εßδους μεγÜλα πλοßα, με τα üποια συνηθßζεται να φÝρνουν τα εμπορεýματα· πρÜγμα που θα συμβÜλει στην εξυπηρÝτηση και στην πρüοδο της πολιτεßας και θα αυξÞσει τα δημüσια Ýσοδα. Ενþ τþρα δεν μπορεß να δεχτεß μεγÜλα πλοßα και δýσκολα αποφασßζουν γι' αυτü να 'ρθουν, επειδÞ εßναι αναγκασμÝνα να κÜμουν αβαρßα, αν θÝλουν να μπουν μÝσα, Þ να μεßνουν στα ΦρασκιÜ και κει να φορτþσουν και να ξεφορτþσουν με μεγÜλη δυσκολßα και δαπÜνη των εμπüρων. Το ζÞτημα τοýτο εßναι σπουδαιüτατο για πολλοýς λüγους και μποροýμε να ποýμε ακüμη üτι, üπως τα τεßχη εξασφαλßζουν την πολιτεßα απü το μÝρος της ξηρÜς Ýτσι και το λιμÜνι την ασφαλßζει απü τη θÜλασσα, üταν μπορεß να χωρÝσει το στüλο, üταν στÝλνονται οι βοÞθειες. Υπενθυμßζω, λοιπüν, ευλαβþς, üτι εφ' üσον ο καιρüς επιτρÝπει να γßνει Üνετα, ας αποφασιστεß να γßνει η εκβÜθυνση που χρειÜζεται.
FRANCESCO BASILICATA, RELAZIONE ALL'ILL.MO ED ECC.MO S.RE ET PADRONE MIO COL.MO IL S.R PIETRO GIUSTIANO DIGNISS.MO CAP.NO G: NEL REGNO DI CANDIA 1630, ΜετÜφραση ΣτÝργιου Γ. ΣπανÜκη, ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, Τüμος V, σελ. 95-98, ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 1969