«Από τας πρώτας ημέρας της υπηρεσίας μου προσεπάθησα να πληροφορηθώ περί όλων εκείνων των πραγμάτων, τα οποία αναγκαιούν εις την Φρουράν ταύτην. Και μεταξύ άλλων, παρετήρησα ότι πολλά όπλα, λόγω ελλείψεως ικανού και κατάλληλου χώρου, είναι αποθηκευμένα εις τα ς αποθήκας των νεωρίων, εις ήν κατάστασιν απεστάλησαν ταύτα προ ετών εκ Βενετίας. Εις τας αποθήκας δε ταύτας, λόγω της υγρασίας, καταστρέφονται καθ΄ημέραν. Επίσης, εις το γραφείον των επιστατών ευρέθη μια ποσότης τόξων, βελών, βαλλιστρών, και άλλων όπλων, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι άχρηστα. Δεν υπάρχει δε άνθρωπος, ο οποίος να ενθυμήται πότε ετοποθετήθησαν τα όπλα ταύτα εις το μέρος εκείνο.

Εκ των όπλων τούτων εξέλεξα τα δυνάμενα να χρησιμοποιηθώσιν και τα παρέδωσα, κατόπιν απογραφής εις τον επί κεφαλής των μασσάρων (επιστατών).

Επειδή δε δεν ευρίσκεται παρά μόνο μια αποθήκη προς φύλαξιν των όπλων, πλησίον του Capitaneato, η οποία είναι τόσον μικρά ώστε να μη δύναται να χωρέση τίποτε πλέον, και επειδή αντιλαμβάνομαι τας ζημίας τας οποίας υφίσταται το Κράτος εκ της φθοράς των όπλων τούτων, τα οποία αμφιβάλλω εάν θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν, εάν παρουσιασθή ανάγκη, και τέλος, επειδή, όπερ και σοβαρώτερον, υπό το αυτό οικοδόμημα υπάρχουν καταστήματα, ακόμη δε και ιδιωτικαί οικίαι, ώστε η αποθήκη των όπλων να διατρέχη προφανώς τον ανεπανόρθωτον κίνδυνον της πυρκαϊάς, εθεώρησα αναγκαίον, πρώτον να αυξήσω τον ειρημένον χώρον, ώστε να δυνηθή η αποθήκη αύτη να περιλάβη όλα τα όπλα, και δεύτερον να εκδιώξω εκείθεν όλα τα ειρημένα καταστήματα και οικίας ούτως ώστε ν' απομονωθή η οπλαποθήκη...»

Αναφορά του Νατάλε Ντόνα: Dispacci da Candia 5 Juglio 1578